Semne și simptome
- depozite cremoase, albe, aderente de mucoasă, în gură (a nu se confunda cu limba saburală, întâlnită în deshidratare, care este albă, dar fără depozite)
- fisuri dureroase la nivelul colțurilor gurii
- eritem fesier, adică pielea roșie (cu aspect opărit), cu sau fără alte simptome locale (prurit / descuamare etc.)
De ce apare?
Candida trăiește în mod normal pe noi, fără să cauzeze infecții. Practic, ea există în echilibru cu alte microorganisme, fiind ținută în șah de acestea. Dar dacă apare un dezechilibru în flora comensală și candida se înmulțește, apar simptomele. Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care candida devine simptomatică este tratamentul cu anumite antibiotice.
Terapii complementare
Anumite studii sugerează că reducerea aportului alimentar de zahăr poate preveni candidozele. Alte alimente corelate, conform anumitor păreri, cu apariția acestor infecții sunt laptele (în exces), lactatele, mâncărurile având concentrații mari de drojdii (brânză, arahide, alcool).
Iaurtul este unul dintre cele mai populare alimente terapeutice în candidoză, datorită conținutului bogat în lactobacili, care competiționează cu candida pentru aceleași resurse energetice.
În plus, consumul de usturoi (fungicid), nuci (acizi grași esențiali), cereale integrale (vitamine B), oregano, scorțișoară, salvie, cuișoare (condimente antifungice) este benefic în candidoze.
Propolisul prezintă de asemenea proprietăți antifungice.
- Usturoiul (Allium sativum) poate fi luat în cantitate de 1 cățel de usturoi zilnic.
- Sucul de echinacea (Echinacea purpurea) este util în prevenirea candidozelor vaginale recurente. Se recomandă 2-4 mL zilnic.
- Conform unui studiu, gelul de rodii (Punica granatum) s-a dovedit a fi la fel de eficient împotriva candidozei orale precum medicamentul miconazol.
- Aloe Vera, Nuc negru, Acid caprilic, Ghimbir, Gențiană, Semințe de grapefruit, Extract din frunze de măslin, Ulei de oregano, Struguri Oregon, Turmeric.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu