marți, 18 iulie 2017

Î&R: Labii lipite

Î: Fetiță în vârstă de un an prezintă labiile mici lipite. Nu au fost așa de la început, de curând a apărut ca o pieliță care acoperă locul. Face pipi normal, nu mai folosește scutece de o lună. Ce este de făcut?

R: Este vorba despre aderențe labiale. Nu este obligatorie tratarea lor!
  • Tratamentul medicamentos include o cremă cu estrogen 0,01% aplicată local, x1-2/zi, 2-4 săptămâni sau cu steroid (betametazonă). 
  • Dacă decizi în favoarea tratării și aderențele sunt mici, iată ce este de făcut: după toaletarea zonei, având mâinile spălate, trage într-o parte și în alta până se desfac aderențele și zona arată ca înainte. Manevra de desfacere poate fi puțin sângeroasă și disconfortabilă, dar nu ar trebui să fie dureroasă. Dacă fetița simte durere la tentarea manevrei, aderențele sunt prea puternice și este mai bine să nu mai continui. 
  • Dacă decizi în favoarea tratării și aderențele sunt puternice, este mai bine să mergi la medic (chirurgie pediatrică).
Este important de știut că aderențele se pot reface. Pentru a preveni refacerea lor:
  • păstrează zona cât mai uscată: usucă pielea, după toaletarea zonei, prin tamponare, nu prin frecare;
  • evită potențialii iritanți locali: schimbă scutecul des (dacă este cazul), evită săpunurile iritante, detergenții puternici, băile cu spumă;
  • folosește o cremă emolientă, de exemplu o cremă pentru iritația de scutec.
Termeni în engleză: labial adhesion, synechia vulvae, labial agglutination.
Resurse: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu