vineri, 4 februarie 2022

Despre alergii

Alergiile lente (întârziate) și cele rapide (imediate) pot coexista. Poți avea alergie lentă la lapte acum și ulterior, în câteva luni, să dezvolți și alergie rapidă la lapte.

Cele mai frecvente manifestări ale alergiilor lente sunt:

  • dermatita atopică;
  • diareea prelungită, eventual cu mucus sau cu sânge;
  • constipația cronică;
  • refluxul gastro-esofagian simptomatic;
  • vărsături imediat după ingerarea alimentului, dacă sensibilizarea e foarte mare;
  • falimentul creșterii;
  • +/- manifestări respiratorii și altele, mai rar.

Alergiile lente pot produce aproape orice fel de semne și simptome, aproape orice fel de manifesări.

 

La alergiile rapide, valori semnificative ale IgE specifice sunt de obicei de ordinul unităților, nu zecimilor de unități, mai ales dacă se corelează cu istoricul și tabloul clinic. 

Dacă vorbim de o creștere a IgE de lapte de la 5 la 8 sau de la 8 la 12 și cu simptome la contactul accidental, e relevantă creșterea. Dacă vorbim de o creștere de la 0,2 la 0,3, e nesemnificativ. 


Calprotectina mărită poate arăta inflamația intestinului, dar este o informație redundantă în cazul unui copil cu diaree cronică.

Disbioza intestinală - analiza florei intestinale e o modă și o capcană. Capcană pentru că abordarea actuală este prea simplistă: ne imaginăm că dacă dăm specia de microb care lipsește, lucrurile vor fi în regulă. Nu este atât de simplu.

 

Despre alăptare

Formulele de lapte pentru alergii nu sunt făcute pentru alergii la orice aliment, ci pentru alergia la laptele de vacă, aceea care este cea mai frecventă. Dar conțin o grămadă de alte alimente și derivate din alte alimente care sunt aproape la fel de des implicate în alergii, ca de exemplu: amidon din grâu, lecitină din soia, uleiuri din pește, uleiuri din cocos. Acestea sunt foarte des implicate în alergii lente. 

E mai simplu ca mama să alăpteze și să țină regim.


Despre diversificare

Diversificarea copilului cu alergie rapidă se poate face la fel ca la copilul fără alergii. Trebuie doar excluse alimentele implicate în alergii. Alergia rapidă la un aliment nu reprezintă factor de risc pentru a dezvolta alergii rapide la alte alimente.

Se poate face alergie la orice aliment. La diversificare nu vorbim despre introducerea alergenilor, ci despre introducerea alimentelor. Dacă copilul va face alergie la un aliment, se ia atitudinea necesară atunci. 


Despre parazitoze

Acolo unde sunt multe parazitoze, sunt puține alergii. 


Despre probiotice

Folosirea probioticelor pe termen lung (mai mult de o lună) nu are absolut nicio justificare.


Despre antihistaminice și adrenalină (EpiPen)

Alergiile rapide nu se tratează cu cortizon (de primă intenție). Formele ușoare se tratează cu antihistaminic, formele severe cu adrenalină + antihistaminic + cortizon + apel telefonic 112. Doar în unele forme moderate, după ce s-a folosit antihistaminic și rezulatul nu exact precum scontat, se poate da și cortizon. Cortizonul are riscuri inclusiv pe termen scurt. De exemplu, copiii cu infecții severe nu ar trebui să primească cortizon; el este un imunosupresor, scade rezistența sistemului imun, ceea ce înseamnă că infecția e mai greu de controlat, deci ea se poate manifesta mai sever.

Antihistaminicele pot fi utile atât în formele ușoare de alergii rapide, cât și în alergiile lente cu dermatită pruriginoasă. Pentru alergiile rapide severe este necesară trusă de urgență cu autoinjector cu adrenalină. În alergiile lente poate fi (rar) necesară corticoterapia pe termen scurt și regim de excludere strict. 

Reacțiile severe, adică cele care afectează respirația, starea de conștiență și activitatea copilului, trebuie tratate cu adrenalină. Ele sunt semnul unor reacții care se împrăștie în tot organismul și care pot pune în pericol viața. Tratamentul cu adrenalină nu este însă suficient (nu folosești Epipenul și apoi îți vezi de treabă). El doar câștigă ceva timp până ajungi la camera de gardă. 

Semne că e necesară folosirea EpiPenului: dacă copilul se umflă mai ales la față, dacă începe să respire greu sau zgomotos, dacă e foarte speriat, i se face rău și devine somnolent sau combinații ale acestor semne. În caz de îndoială, mai bine folosești decât să nu folosești. 

Dacă există o astfel de formă de alergie rapidă, toți adulții care ar putea rămâne singuri cu acel copil ar trebui ca o dată la trei luni să își reîmprospăteze memoria privind semnele de anafilaxie (alergie rapidă generalizată) și instrucțiunile de folosire a EpiPenului.


https://www.facebook.com/insmcalessandrescurusescu/videos/255951083283232

____

Teste de luat în calcul

IgE specifice, nu panel

IgG alimentare

Testul de transformare limfoblastică

Testul de degranulare a bazofilelor


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu