marți, 9 iulie 2024

Dischezia infantilă

Ce este dischezia infantilă? 

Dischezia sugarului este o afecțiune funcțională caracterizată de cel puțin 10 minute de încordare și plâns înainte de eliminarea cu succes sau nereușită a unor scaune moi la un sugar sănătos cu vârsta sub șase luni.

Părinții consultă medicul în primele șase luni de viață ale copilului lor, preocupați de faptul că copilul lor este constipat. Părinții descriu un copil sănătos, care plânge timp de 20-30 de minute, țipând și înroșindu-se la față cu efort, până când în sfârșit are loc o mișcare intestinală. Scaunele sunt moi și lipsite de sânge. Aceste episoade de plâns, epuizante pentru sugar și provocând anxietate pentru părinți, apar de mai multe ori pe zi. 

Evaluarea include curbele de creștere a sugarului, istoricul (inclusiv dieta) și un examen fizic complet (inclusiv examen rectal) în prezența părinților. Totul este normal, iar părinții sunt liniștiți de examinarea atentă a medicului. 

Pentru sugari, tranzitul intestinal reușit necesită două evenimente coordonate: 

  • relaxarea mușchilor planșeului pelvin (un grup de mușchi care traversează baza pelvisului osos), și 
  • o creștere a presiunii abdominale pentru a „stoarce” scaunul.

 

Sugarii cu dischezie nu au învățat încă să coordoneze aceste două acțiuni necesare. Plânsul este modul în care își măresc presiunea abdominală. Plâng până când, întâmplător, își relaxează mușchii planșeului pelvin în același timp și are loc tranzitul intestinal. 

În primele săptămâni de viață, multe activități precum suptul, înghițitul, urinarea și scaunul sunt realizate numai prin instinct. Pe măsură ce dezvoltarea progresează, instinctul dispare și copilul învață cum să mănânce în funcție de miros, gust și textură, cum să urineze în funcție de dorința fizică și cum să aibă tranzit intestinal. 

Nu este necesar niciun tratament 

Nu sunt necesare teste sau tratamente. Copilul va învăța în curând să aibă tranzit intestinal mai ușor. Utilizarea supozitoarelor sau stimularea rectală este inadecvată, deoarece acestea vor interfera cu învățarea copilului de a coordona actul. Laxativele sunt inutile. 

Dischezia sugarului durează rareori mai mult de o săptămână sau două. Se va rezolva spontan pe măsură ce copilul se dezvoltă.


Tradus după: https://aboutkidsgi.org/lower-gi/childhood-defecation-disorders/infant-dyschezia/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu