vineri, 25 septembrie 2015

Î&R: Despre nou-născutul sub 7 zile

Icterul poate cuprinde și ochii?

Da, colorația în galben a conjunctivei și a sclerei (albul ochiului) apar în cadrul icterului. 

Bebelușul meu plânge mult dacă nu e la sân. Ce trebuie să fac?

Continuă să îl pui la sân cât de des este nevoie, chiar și la 15 minute dacă e cazul. În primele zile după naștere, secreția lactată poate fi mai redusă. Prin punerea nou-născutului la sân, este stimulată secreția lactată, dar lucrul acesta poate dura câteva zile. În 2-4 zile, laptele va curge bine și copilul va fi liniștit pentru perioade mai lungi de timp după ce suge.

Am ieșit din maternitate, continui să alăptez la ore fixe?

Nu. Un copil alăptat va primi sânul la cerere. Dacă nu știi să recunoști semnele de foame, află „tiparul” copilului tău oferă-i sânul din 60 în 60 de minute. E prea des (refuză sânul)? E prea rar (începe să plângă de foame după 30 minute)? Modifică tiparul de masă după cum cere copilul.
De asemenea, dacă copilul doarme, nu va fi trezit pentru ”ora mesei” decât dacă au trecut mai mult de 3-4 ore de la ultima masă.

Cum știu că bebelușul primește suficient lapte și că nu se deshidratează?

Intrări = ieșiri. Dacă primește o cantitate suficientă de lichide, va și elimina (= urină/pipi + scaun/caca). Deci, dacă este hidratat, va uda minim 3-4 scutece zilnic și va avea scaun cu o frecvență cuprinsă între (un scaun la două zile) și (scaun după fiecare masă).

Bebelușul meu alăptat nu a făcut caca de 3 zile. E normal?

Nu. În primele 3 săptămâni de viață, nou-născutul are nevoie să facă scaun mai des. După vârsta de 3 săptămâni însă, un nou-născut/sugar alimentat la sân poate avea scaun cu o frecvență între 1 și 10 zile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu