vineri, 2 octombrie 2015

Î&R: Secreții ale ochiului la nou-născut

Nou-născutul nostru în vârstă de 3 săptămâni are frecvent secreții galbene lipicioase la ambii ochi. Le observ dimineața și pe parcursul zilei, după ce plânge. Ce pot face în această privință?

Obstrucția canalului nazo-lacrimal este o afecțiune ușoară, care se rezolvă cel mai adesea spontan până la vârsta de 6-8 luni. În mod normal, lacrimile se scurg prin canalul nazo-lacrimal în nas. Dacă acest canal este înfundat, lacrimile ajung să băltească, să se prelingă pe față sau, prin evaporarea componentei apoase, să formeze secreții galbene, lipicioase. 
Prin folosirea unei comprese înmuiate în ser fiziologic / apă fiartă și răcită, poți realiza în același timp toaleta locală și masajul zonei pentru stimularea desfundării canalului nazo-lacrimal. Masajul poate fi realizat și direct cu degetul, de 3-4 ori pe zi.
Tehnica de masaj: arătătorul este poziționat la nivelul unghiului intern al ochiului (pentru a bloca refluxul), apoi masat cu fermitate în jos. Se folosesc 10 mișcări de 4 ori pe zi.
În caz de infecție a zonei, se pot administra antibiotice local.
Dacă până la vârsta de 12 luni nu s-a rezolvat afecțiunea, consultă un medic oftalmolog.


Masajul ductului lacrimo-nazal: cu arătătorul se apasă ferm la nivelul unghiului intern al ochiului (colțul dinspre nas unde se unesc pleoapele) și apoi se alunecă în jos 1-2 cm în timp ce se păstrează apăsarea fermă. Procedura se face în reprize de câte 10 mișcări și se repetă de 4 ori pe zi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu